Hvordan kan man snakke om selvmord med noen man er bekymret for?
10. September var det verdensdagen for selvmordsforebygging. Selvmordsforebygging er et stort og bredt tema og det kan oppleves overveldende. En av tingene du personlig kan gjøre for å bidra til å forebygge selvmord og være en støtte for dem rundt deg er å tørre å snakke om selvmord med dem du er bekymret for.
Vi kan alle komme i situasjoner hvor vi er bekymret for om en person har tanker eller planer om å avslutte livet. Selvmord kan ramme alle typer familier, unge, voksne og eldre. Derfor er det viktig å vite hvordan vi kan ta den litt skumle men nødvendige samtalen med noen vi er bekymret for. Det kan virke skremmende å skulle ta en samtale med personen rundt dette, men det er en viktig samtale å ta.
Det kan være lurt å ha tenkt gjennom hvordan du kan snakke med noen om selvmord og hvordan du kan hjelpe dem, slik at du er forberedt i tilfelle du en dag trenger å gjøre nettopp dette.
Mental Helse Ungdom (MHU) har publisert en veileder for hvordan du kan snakke med noen om selvmord, og hvordan du kan hjelpe personen videre etter samtalen. Veilederen finner du her. Utifra denne veilederen har jeg samlet noen råd. Innholdet er gjengitt med tillatelse.
Jeg har hatt denne typen samtaler med mange personer opp gjennom årene. Jeg har opplevd at det benektes, blir tullet bort, men også at personen direkte har sagt at de har tanker og/eller planer om å avslutte livet. Å snakke med noen man er glad i om dette kan være både vondt og vanskelig. Husk at den beste måten du kan hjelpe personen der og da er ved å vise at du har rom for de vonde samtalene også. At du klarer å høre hvordan de faktisk har det og at du er der for å støtte dem gjennom det vonde. Forhold deg rolig og lyttende så personen ikke trenger å bekymre seg for dine reaksjoner men kan tørre å være åpen og dele med deg. Om du er veldig emosjonell eller belærende kan personen oppleve at de ikke kan være ærlig med deg.
Hva nå?
Å snakke med personen er bare en del av det du kan gjøre for å hjelpe dem. Du bør også ha tenkt gjennom hvordan du kan hjelpe dem videre etter samtalen er over. Hvilken hjelp de trenger avhenger litt av hvordan samtalen med personen går. Noen ganger har jeg opplevd at personen bare trengte noen å prate med og at det var en god samtale for dem. Andre ganger har jeg måttet skaffe dem akutt medisinsk hjelp eller hjelpe dem til å oppsøke hjelp i helsevesenet.
Her er noen forslag og steder du kan finne støtte og hjelp. Hvis du ikke finner hjelpen med en gang, må du fortsette. Prøv alle muligheter og ikke gi opp. Hvis noen forteller deg at de føler seg suicidale eller planlegger selvmord: Sørg for at de ikke blir overlatt til seg selv Fjern alt de kan tenke seg å bruke til å ta sitt eget liv Skaff medisinsk hjelp umiddelbart
Hvordan snakke om selvmord?, MHU
Selv om det bare er magefølelsen din,
del bekymringen med andre!
Å gå og bære på bekymringen alene kan være både vondt og belastende. Om samtalen ikke ender med at personen innrømmer å ha tanker eller planer om selvmord men du likevel kjenner på en uro og bekymring for personens sikkerhet er det viktig at du deler dette med noen du stoler på. Dette er både for din egen del og for personens del.
Husk at du har venneplikt, ikke taushetsplikt.
Hvordan snakke om selvmord?, MHU
Om du er barn eller ungdom og redd for at personen skal bli sint om du sier noe videre så må du huske at du er en god venn når du prøver å passe på vennene dine og at det ikke er å sladre om du er bekymret for hvordan noen har det. En trygg voksen kan hjelpe deg med å finne ut hvordan personen kan få riktig hjelp.
Ikke vær redd for å involvere familien, venner eller kollegaer
Del informasjonen med dem og legg en plan for hvordan dere kan holde personen trygg
Hvordan snakke om selvmord?, MHU
Ta vare på deg selv
Din egen psykiske helse er også viktig når du snakker med noen om selvmord. Det er et tungt tema å snakke om og du kan kjenne på mange forskjellige følelser. Frykt, sinne, uro, bekymring og tristhet er bare noen av følelsene som det er vanlig å oppleve i en slik sammenheng. Om du opplever at disse følelsene vedvarer eller plager deg mye kan det hjelpe å snakke med noen om dem. Det er også viktig at du lytter til dine egne behov og ivaretar deg selv. Bekymring over lang tid kan gå ut over både søvn, konsentrasjon og påvirke hvordan du har det generelt.
Snakk med din egen fastlege om følelsene dine.
Betro deg til en venn du stoler på.
Snakk med andre pårørende og ta gjerne kontakt med en organisasjon som jobber med temaet.
Hvis personen tar sitt eget liv trenger du ikke å ha dårlig samvittighet. Det er dessverre ikke alltid mulig å hindre et selvmord.
Hvordan snakke om selvmord?, MHU
Comentarios