top of page
Thea Sofie Amundsen

Fokus på trygghet



Hvorfor brenner du for å hjelpe mennesker ut av angsten? 

Den kanskje største grunnen til at jeg i dag brenner for å hjelpe mennesker ut av angsten er at jeg selv har vært der. I 2015/2016 hadde jeg selv så mye angst at jeg ikke lenger klarte å gå ut av huset. Hele verden raste sammen og jeg måtte bygge meg opp igjen fra bunnen. Jeg fikk ikke den hjelpen jeg trengte og måtte derfor finne veien ut selv. Sammen med min utdanning og erfaring som spesialpedagog begynte jeg å jobbe med meg selv med utgangspunkt i trygghet og barndom. Alt jeg lærte på veien, og som jeg hittil har lært bort til over 50 000 andre via foredrag, Angstportalen og boken min er basert på min angstmestringsmetode som heter Trygghetskoden der fokuset er på trygghet før eksponering. 


De fleste har hørt om angst, men det kan være vanskelig å forstå hva angst egentlig er og innebærer. Hvordan vil du definere angst? 

Angst er en naturlig respons på en opplevd truende situasjon. Om situasjonen er falsk eller ekte, spiller ingen rolle for hjernen. Alarmengår i hjernen, uavhengig av om du er i reell livsfare eller i fare for å stå i et ubehag hjernen husker fra tidligere. Når alarmen går, sendes signaler til kroppen om at du må gjøre deg klar til kamp, flukt eller frys, for det er fare på ferde! Resultatet er en utrolig beredskap i kroppen, som gjør at den skrur opp noen funksjoner som er viktige for din overlevelse, og skrur ned andre som ikke er viktige midt i en livstruende situasjon. Det er denne prosessen som skaper de fysiske angstsymptomene. Angstresponsen er utrolig viktig for oss fordi den holder deg trygg, det er bare det at for noen av oss har den gått litt amok og reagerer på triggere hjernen har merket som utrygge, men som rent objektivt ikke er livsfarlige for deg lenger.


Hva er det viktigste du har lært knyttet til angst? 

Det aller viktigste jeg har lært etter alle disse årene med fokus på angsten er at vi alle trenger ulike tilnærminger til ulik tid i prosessen. Noen ganger har vi behov for mer trygghet og stabilisering, mens andre ganger er vi klare for å virkelig jobbe med følelsene, tankekjøret eller de fysiske situasjonene som skremmer oss aller mest. Men det viktigste av alt er at det aldri er din feil om du ikke hittil har fått den hjelpen du trenger. Med bakgrunn i dette har jeg utviklet modellen Trygghetsmetoden som er delt opp i tre steg. 

Mange opplever naturlig nok å miste håpet dersom de ikke finner den hjelpen som passer. Husk da at det er normalt at vi ofte trenger å teste mange ting før vi finner den metoden eller terapeuten som passer for akkurat deg.

Trygghetsmetoden

Kristine har utviklet en metode for å forstå og arbeide rundt og med angst som heter Trygghetsmetoden. Den har jeg  utviklet gjennom mitt virke som terapeut, min utdanning og min personlige angst-erfaring, sier Kristine. Trygghetskoden er utviklet med bakgrunn i forskning og teori fra emosjonsfokusert terapi, tilknytningsteori og polyvagal teori i tillegg til kognitiv atferdsterapi med fokus på hele deg som menneske. Les mer om det her.



STEG 1: AKUTTFASEN Dette er når du er i rød sone, og angsten herjer som verst. Her oppleves det meste som kaos, så det holder å få hodet over vann i denne fasen. Fokus bør ligge på trygghet og omsorg hele veien, ingenting annet.


STEG 2: BEARBEIDINGSFASEN I denne fasen befinner du deg i gul sone, med fokus på kunnskap og gradvis tilvenning for å finne ut hvor angsten kommer fra, for så å gjøre deg klar til å eksponere deg. 

STEG 3: VEDLIKEHOLDSFASEN

Dette er den grønne fasen, der vi både skal øve på å føle på følelsene og på å roe ned nervesystemet i nåtid. Når du har kommet hit, har du flere gode dager enn dårlige, og derfor går vi over til å møte hverdagen med verktøyene du har lært underveis i Trygghetskoden for å stabilisere prosessen.


For noen, spesielt i den røde akuttfasen, kan angsten ta over hele livet. Plutselig føles det umulig å gå på jobb, på butikken eller å gå ut av egen stue.  For andre kan angsten være til stede i mer spesifikke situasjoner mens de tilsynelatende håndterer resten av livet ok. Det kan være situasjoner som å snakke foran en forsamling, trene eller kjøre heis. 


Det finnes heldigvis konkrete verktøy man kan benytte for å håndtere angst. Ifølge Kristine, og trygghetsmetoden, er dette en måte å arbeide på:

Akuttfasen:

Start med 5 minutter om dagen med fokus på hva du kan gjøre i 5 min for å føle litt lettelse. Det kan være “førstehjelp” som å ta kaldt vann i ansiktet eller noe annet som vanligvis gjør at du føler deg ok.

Bearbeidingsfasen:

Vær nysgjerrig på hva som ligger bak angsten din. Hvilke følelser, mønstre og tanker gjør at hjernen din trykker på alarmknappen?

Vedlikeholdsfasen:

Lag en liste over hva du trenger for å tilpasse livet etter deg. Hva er viktig for deg og hvordan kan du bearbeide følelser og stresset du opplever i nåtid?


(Skjermdump: @angstpedagogen. Kristine deler om angst på sin instagram.)

Har du noen råd til pårørende?

Det å være pårørende til noen med angst er krevende. Det er ikke rart om du både føler deg maktesløs eller utslitt. Dersom du selv ikke har opplevd angst vil jeg råde deg til å lære så mye om temaet som mulig. Når du forstår hvordan angsten påvirker kroppen på en veldig ekte måte, kan det være lettere å møte den du er glad i med mer trygghet og ro. Alle med angst vil ha litt ulike behov, så det å snakke sammen om hva du kan gjøre for å være en best mulig støtte er viktig. For eksempel kan noen få ekstremt behov for nærhet, mens for andre vil alle former for nærhet være ekstra triggende midt i angsten. Jeg tenker det også er viktig å vite at det ikke er så rart det er utfordrende å være pårørende, og at det derfor er viktig også for deg å ha noen å snakke med. 


Avslutningsvis, hvis du skulle formidle en ting til dem som sliter med angst i hverdagen, hva hadde det vært? 

Det viktigste av alt, tenker jeg, er fokuset på trygghet. Ikke bare fysisk trygghet, men også det å føle seg trygg nok i egen kropp og i møte med egne tanker og følelser. Mennesker med høy angst får ofte beskjed om å eksponere seg eller pushe seg mer. Om du nå har høy angst vil ikke dette gjøre annet enn å gjøre deg enda mer sliten som igjen kan trigge mer angst. Derfor må vi heller ha fokus på trygghet i starten, og deretter sakte men sikkert jobbe inn mot følelsene, tankene og til slutt eksponering. 


Comentarios


bottom of page